Deli s prijatelji
Smrtoglavec (Acherontia atropos)
Smrtoglavec (Acherontia atropos)

Ker človeško praznoverje ne pozna meja, ni nič čudnega, da so nedolžnega nočnega metulja smrtoglavca (Acherontia atropos) imeli (ali še imajo) za glasnika nesreče ali kar smrti. Za to je kriva risba na njegovem hrbtu, v kateri lahko z nekaj fantazije vidimo pravo pravcato človeško lobanjo.

Smrtoglavec
Smrtoglavec je z dvanajstimi centimetri krilnega razpona kar krepak metulj, ki zmore dolge prelete z afriške celine do Evrope.

Če ta somračnik že ni naš prav največji metulj – v krilnem razponu ga prekaša samo veliki nočni pavlinček – je pa vsekakor najtežji. Krepko telo izdaja dobrega letalca in to smrtoglavec tudi mora biti, če hoče preleteti širne daljave, ki ga čakajo na življenjski poti proti severu. Večina teh metuljev je namreč doma v tropskih in subtropskih predelih Afrike – nekateri tudi južno od Sahare – od koder se spomladi mnogi selijo v evropske pokrajine. Tem primerkom se južno od Alp jeseni pridružijo še njihovi potomci, izleženi iz bub v tamkajšnjih tleh. Ker ima sam metulj zelo kratek in močan rilček in z njim težko doseže medičino na dnu cvetličnih čaš, rad liže sokove iz ranjenih dreves, še rajši pa si privošči sladek med v čebeljih panjih. Razburjene lastnice satja ga zato dostikrat kaznujejo tako, da ga preprosto zazidajo s svojim voskom.

Smrtoglavec - buba
Smrtoglavčeva buba leži v podzemni kamrici, od koder ima izležen metulj dolgo pot na površje.

Iz jajčeca se izleže velika zelena gosenica, ki jo krasi nazobčana temnejša risba. Hrani se na različnih razhudnikih, najraje na krompirju ali paradižniku (če je rastlina poškropljena s strupi, gosenica kajpak propade). Zabubi se v zemljo, od koder ima izležen metulj kar precej naporno pot na površje. Severno od Alp propadejo v hladnem letnem času tako bube kot metulji. Tudi v naših krajih je mnogo bub uničenih ob strojnem izkopavanju krompirja, ki je v zadnjem času vsaj na večjih površinah že popolnoma izpodrinil ročni način. Smrtoglavec je skoraj gotovo edini metulj, ki se oglaša, kadar je vzdražen, s človeku slišnim cvilečim glasom. Tudi gosenica in razvita buba tvorita ob taki priložnosti nekakšne škripajoče glasove. Kakšen je pomen takšnega oglašanja, biologi še ne vedo, znano pa je, kako nastane. Metulj tvori svoje glasove tako, da se mu zatrese poseben jeziček v žrelni votlini.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<