Deli s prijatelji
gumovec
gumovec

Le malo je centralno ogrevanih stanovanj, ki se ne bi postavljala z bolj ali manj lepim gumovcem (Ficus). Posebno priljubljena sobna rastlina je gumovec z velikimi in usnjastimi listi z označbo »Decora«, kar pomeni okrasen, lepoten, ljubek, dekorativen. Ficus elastica »Decora«, tako je njegovo latinsko ime, je dejansko zelo dekorativen, poleg tega pa nenavadno skromen in potrpežljiv. Če tu in tam ne uspeva, potem smo sami krivi, ker ne ustrežemo njegovim željam. Morda ne bo odveč če omenimo nekatere.

Vsaka rastlina potrebuje določen čas, da se privadi novim razmeram, zato izberite primeren prostor, ki bo stalno rastišče. Sobna rastlina gumovec ne prenaša neprestanega menjavanja prostora ker se mu hkrati spreminja tudi osvetlitev. Nanjo se ne navadi zlahka. Če se mora neprestano prilagajati novim svetlobnim razmeram, odvrže enostavno del svojih listov. »Decora« hoče svetlo mesto, ki ga sonce ne dosega, sicer mu ožge liste. Vedno naj bo ista stran gumovca obrnjena proti izvoru svetlobe.

Saj se tudi v prosti naravi rastline ne obračajo okoli svoje osi!

Ko izbiramo prostor, pazimo, da ni gumovec na prepihu! Nagle izmenjave toplega in mrzlega zraka ne mara. Če so temperaturne razlike močne in pogoste, povesi liste, največkrat tako močno, da visijo kar ob steblu. Mnogi so prepričani, da manjka prizadeti rastlini voda, zato jo pretirano zalivajo. To pa vodi do koreninske gnilobe in do dokončnega odmiranja. Težki in močno povešeni listi se sami ne dvignejo več ali pa traja izravnavanje več mesecev. Lastni turgor (pritisk v ožilju) ne more listov uravnavati v običajno lego, če jim ne priskočimo na pomoč, tako da jih kakorkoli dvignemo in privežemo v zeželeno lego. Dvigniti moramo list za listom in vsakega spretno učvrstiti z žično zanko ali na podoben način; uspeh je odvisen od iznajdljivosti izvajalca zahtevne operacije.

Gumovec in sobna temperatura

Važna je sobna temperatura, pod 16 stopinj celzija je že hladno zanj, pozimi se najbolje počuti pri temperaturi okrog 20 stopinj celzija, poleti pa okrog 25 stopinj celzija. Pri temperaturah med 16 in 20 stopinj celzija prenaša suho ozračje, pri višjih pa mora biti ozračje bolj ali manj vlažno (nad 70 % zračne vlage). Pozimi zalivamo malo, kajti večina gumovcev gre v nič zaradi preobilne vode! Ko kažejo najnižji listi znake rahle ovelosti, šele zalivamo, torej ne kar tja v en dan. Poleti potrebuje mnogo vode, takrat ni toliko važno, koliko, kdaj in kako, celo v podstavek smemo zalivati. Pozimi le od zgoraj na prst! Pazimo, da ga ne dobi sonce! Sobna rastlina gumovec zahteva humozno in rahlo prst, cenjena je listovka z gnojakovko, ki ji primešamo nekaj sviža. Če takšne prsti nimamo, kupimo šotnico (TKS2), ki pa jo pred uporabo dobro ovlažimo.

Gnojilni zalivki (do 3%) so zaželeni enkrat tedensko od spomladi do jeseni, pozimi ne gnojimo! Takrat naj počiva, pozimi ne sme rasti.Zato mu dajemo malo vode in nobenih gnojil.

Liste moramo večkrat obrisati z mokro gobo, kadar rahlo dežuje, ga postavimo na prosto. Poleti je hvaležen za rosno prho, celo vsak dan ga smemo orositi. Za rosenje uporabljamo hidrant, če ga nimamo, pa parfumsko razpršilo (evaporator).

Če odpadejo listi brez »vzroka«, potem je na delu rdeči pajek. Zaradi rdečkasto rjave barve spodnje listne ploskve škodljivca težje opazimo. Tedensko poškropimo liste od spodnje strani s piroksom (spray), pa bo »pajek« zatrt. Škodljivec nastopa najraje v preogretih sobah (nad 20 stopinj celzija), kjer vlada pogost prepih in suh zrak. Redno orošenih rastlin pajek ne napada!

Če pa odpadanja listov ne povzroča rdeči pajek, potem je rastlina slabo prehranjena in sploh slabo oskrbovana. V takšnih primerih se list le težko izmota iz ščitnega ovoja, pogosto ni niti normalno razvit. Redni zalivki (cvetal) s tekočimi gnojili odpravijo kaj hitro to nevšečnost.

Gumovec se presaja vsako leto v marcu. Novi lonček naj bo le za malenkost večji. V tem času smemo prevelike rastline pomladiti. Rano, da ne bi »krvavela«, torej izločala gumastega mlečka, »žgemo« z razbeljeno železno šibiko. Odrezke lahko vtaknemo v steklenico s širokim vratom, kjer se v vodi v nekaj tednih okoreninijo kot oleander. Vodo večkrat menjamo, da se ne zasmradi.

Sobna rastlina gumovec je sorodnik smokve (Ficus carica), torej je iz družine murovk (Maraceae).

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<