Deli s prijatelji
Spreminjavka (Lantana camara)

Spreminjavka (Lantana camara) je zelo zanimiv grmiček (30 do 90 cm) in čeprav je trajnica, ga gojijo običajno le enoletno. Je iz družine sporišev (Verbenaceae) in torej soroden z vrtno verbeno, zelo priljubljeno gredno cvetico. Že ime spreminjavka pove, da se njen cvet med razvojem barvno spreminja.

Spreminjavka-Lantana-camara
Spreminjavka-Lantana-camara

Spreminjavka in Prezimovanje

Vrtnarji prezimijo že nekoliko olesenele rastline in ko so proti pomladi na novo odgnale, narežejo potaknjenke in jih dajo pod folijo ali steklo vkoreniniti. Prezimimo jih v hladnem (8 do 10° C) potem jih pomladimo (porežemo nazaj v les) in damo piliti pri 14 do 16° C, da odženejo novi poganjki (februar). Vkoreninijo se najhitreje pri 22 do 24° C. Ko so potaknjenke vkoreninjene, znižamo temperaturo na 14 do 16° C. Za lažje presajanje na prosto jih vsadimo v 7 cm lončke. Za vzgojo v lončku (za na balkon ali okno) pa še enkrat v 11 do 13 cm lonček. Za vkoreninjenje uporabimo  mešanico iz ruševke (krtinke) – gnojevke (gnojakovke) in mivke. Vrtnarji izvajajo vkoreninjenje v rastlinjaku, ko so pa dovolj močne in presajene v lončke, jih vzgajajo v zaprti gredi, ker dobijo tedaj bolj tršate grme.

Lantana sme na gredo šele, ko je minila nevarnost slane. Redno jih gnojimo z zalivki iz popolnih mineralnih gnojil (3 promile).

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<