Deli s prijatelji
Srobot (Clematis alpina)
Srobot (Clematis alpina)

Velikocvetni vrtni sroboti so v naših vrtovih že precej pogoste in zelo cenjene vzpenjalke. Ob primerni izbiri sort razveseljuje njihovo cvetje privlačnih in vpadljivih barv vrtnikovo srce od pozne pomladi pa do zime. Še več cvetja bomo imeli, če v asortiment velikocvetnih križancev vključimo tudi nekatere drobnocvetne vrste in sorte. Vsekakor naš domači srobot iz goščave ne bo pripomogel k vrtnemu okrasju, temveč bo tudi v vrtu napravil zmedo in goščo.

Drobnocvetni srobot

Nekaj drugega je planinski srobot (Clematis alpina), ki s svojimi vijoličastimi cvetovi enako dobro krasi slovenske planine kot vrt v dolini. Tudi južni srobot (Clematis viticella), ki ponekod na Primorskem porašča kamnita grmovnata pobočja, je uporaben v vrtu. Doseže do 4 m višine, cvetje ima lahko modro, vijoličasto ali rdeče; poznamo več sort, ki pa jih pri nas še nihče načrtno ne vzgaja. Himalajski, korejski in zlati srobot so prišli iz vzhodne Azije in se pri nas vsi brez izjeme odlično obnesejo. Prvi ima znanstveno ime Clematis orientalis, posebno cenjena je njegova sorta ‘Orange Peel’ z zelo mesnatimi oranžno rumenimi cvetnimi listi. Soplodje se obdrži vso zimo, kar je pogost pojav tudi pri naslednjih dveh vrstah (Clematis koreana in Clematis tangutica). Korejski srobot ima bledo žvepleno rumene cvetove, zlati srobot pa intenzivno zlato rumene. Gorski srobot ali Clematis montana je doma na Himalaji in v zahodni Kitajski. Zanj so značilni razprti štiridelni cvetovi z zaokroženimi cvetnimi listi; cvetje je belo, še lepša je sorta ‘Rubens’ z rožnatim cvetjem in rdečkastimi mladimi poganjki.

Kako in kdaj obrezujemo srobot

Pri vseh teh vrstah in sortah moramo pri obrezovanju upoštevati čas cvetenja. Planinski srobot cveti maja in junija na poganjkih iz prejšnjega leta; še prej cveti gorski srobot. Obe vrsti in vse iz njih izhajajoče sorte lahko obrezujemo in redčimo šele po cvetenju. Vse druge vrste pa po potrebi obrezujemo v času mirovanja (pozimi in zgodaj pomladi). Sčasoma ostajajo rastline spodaj gole, saj srobot s svojimi dolgimi poganjki že po naravi sili v višino. Zato je umestno starejše rastline postopoma pomladiti. To je omogočeno že s pravilnim načinom sajenja: mlade srobote moramo saditi tako, da je nekaj členkov z brsti položenih ali zvitih pod površino zemlje. Ti zavarovani brsti odženejo tudi takrat, če nadzemni deli rastline morebiti pomrznejo.

Obrezovanje velikocvetnih srobotov

Pri obrezovanju velikocvetnih žlahtnih srobotov moramo biti previdnejši in ne smemo okoli njih šariti s škarjami povprek in brez natančne predstave o zahtevah posameznih sort. Nekatere se razcvitajo zgodaj pomladi; te smemo obrezovati po cvetenju in nič prej. Druge sorte zažarijo v vsej svoji lepoti šele pozno poleti in jeseni; te lahko obrezujemo hkrati z jablanami in s slivami. Nekatere sorte tudi bolj ali manj uspešno pocvitajo in tudi to je treba upoštevati. Vsekakor je potrebno nebrzdano rast popenjavk krotiti s škarjami, saj nam ne sme biti v napoto še tako ljubek vrtni gost. Tudi osušene in pomrzle poganjke sproti odstranjujemo.

Zgodaj cvetoče sorte imajo svoje poreklo v vrstah Clematis patens in Clematis florida, delno pa je pri tem udeležen tudi teksaški srobot Clematis texensis. Običajno govorimo o križancih skupine patens, ki jih obrezujemo izključno po cvetenju. Poleti in jeseni cvetijo križanci iz skupin viticella, jackmannii in lanuginosa; te obrezujemo pred začetkom rasti. Najbolj znane sorte iz obeh skupin naj predstavimo tudi z imeni in kratkim opisom.

Skupina patens cveti zgodaj

Med najlepšimi zgodnjimi velikocvetnimi sroboti je ‘Lasurstern’, ki konec maja razpre izredno velike intenzivno modre cvetove z belimi prašniki. Tej sledi ‘Sir Garnett Walseley’ z nežno modrino lavandule, ‘The President’ pa ima temno vijolično cvetje z rjavimi prašniki; cveti junija in julija delno na starem in delno na mladem lesu ter oktobra pocvita. ‘Nelly Moser’ je čudovita sorta z rožnato belimi cvetovi od junija do septembra; vsak cvetni list ima po sredini svetlo rdeč trak.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<