Deli s prijatelji
Malva sylvestris ssp mauritiana

Trajnice so po zahtevnosti ocenjene za hvaležne vrste. Le kdo ne pozna zelo pogosto vrstnato cvetočih, visokih slezenov ali malv! Pa tudi veste, koliko požlahtnjenih predstavnikov te oblikovno in sortno izredno bogate družine bi lahko posadili v vašem vrtu? Vse so ljubke, toda tudi hvaležne za vašo rabato divjih trajnic.

Kot z naborki izvezene krinoline rokokojske dame izgloda obilica kodrastih cvetnih listov požlahtnjenega rožnatega sleza (Althaea rosea). Po rodu Orientalec sodi med najlepše trajnice kmečkih vrtov, s svojimi številnimi roza in rdečimi odtenki in svojo dolgo cvetno dobo. Toda kdor ji ne nudi rodovitnih tal in ji dodatno ne gnoji, bo razočaran. Lačne in žejne slezince rja hitro napade, in če jih po cvetenju takoj ne porežemo, da preprečimo semenske nastavke, se bodo izkazali le kot kratko živeče dve ali triletnice. Za vrt je pogosto primernejša ne tako visoka figolistna slez (A. ficiolis).

Že doktor David Dietrick je v svoji »Flora Universalis« (1831—1854) opisal v barvnih bakrotiskih nič manj kot 138 vrst in sort slezincev. Mi pa se bomo tu omejili le na štiri, ki od poletja krase vrt z nežno rožnatimi in rožnato rdečimi cvetovi.

Grmasta sleznica ali lavatera (Lavatera thuringiaca) je v avgustu posebna privlačnost vrta.

Grmasta sleznica ali lavatera (Lavatera thuringiaca)
Grmasta sleznica ali lavatera (Lavatera thuringiaca)

V času najmočnejšega cvetenja je grm bogato posejan z rdečkastimi cvetovi. Najlepši je, če ga sadimo samega – kot soliter – v bližino dreves, saj se od temnega ozadja njegovi cvetovi posebej lepo odražajo. Ta, v okolici Thuringena pa tja do srednje Rusije razširjena vrsta, ljubi zelo suho, sočno mesto, zadovoljna je z normalno vrtno prstjo in ne prenaša stoječe mokrote. V prvem letu zraste 120 – 150 cm visoko. Po nekaj letih prične polagoma odmirati, vendar pa se je do takrat v vrtu že sama zasejala, tako da glede podmladka nimamo skrbi. Ljubko se pridružuje k polvisokim, sočasno cvetočim trajnicam, kot nežnim prerijskim malvam salvijam ali k ljubkemu vrbovcu (Lythrum virgatum »Rose Queen«), kakor tudi k polvisokim šopastim travam.

Lythrum virgatum »Rose Queen«
Lythrum virgatum »Rose Queen«

Bližnja sorodnica, kašmirski vrbovec (L. chasmiriana), je omenjeni vrsti podobna, vendar so njeni peterokraki listi globlje zarezani.

Trajnice - Lavatera Cashmiriana
Lavatera Cashmiriana

Vsa rastlina je zaradi tega na videz bolj nežna. Posebno plemenita med grmičastimi malvami je Lavatera olbia »Rosea«.

Trajnice - Lavatera olbia »Rosea«
Lavatera olbia »Rosea«

Njeni mehkopolsteni listi in njeni karminasto roza cvetovi z drobnožilnimi znamenji so polni miline. Ker poganjki pri osnovi olesene, so rastline prav trdne – kar tudi cenimo. Brez odmora se pojavljajo njeni cvetovi od julija do konca jeseni. Mogočni grmi so visoki približno 150 cm in zahtevajo le sem ter tja dodatek gnojil. S perujskim gvanom (gnoj morskih ptic) imamo najboljše izkušnje.

Ta rastlina iz južne Francije na žalost ni povsem odporna pozimi, vendar če jo pokrijemo s stiroporom ali s smrekovimi vejami, bo kar dobro prezimila. Po približno treh letih je njeno življenje izčrpano, vendar lahko s potaknjenci vzgojimo nove rastline.

Od iz Severne Amerike izvirajočih prerijskih malv (Sidalcea-sorte), priporočam predvsem vrsto ,Elise Heugh‘ s pladnjastimi, nežno roza cvetovi na vitkem in trdnem latu, ki je na 70 – 80 centimetrov visokem steblu, ker je še najbolj odporna proti dežju. Posebno na ilovnatih tleh jo moramo presaditi vsake dve leti, sicer bo slabo cvetela. Hkrati jo delimo, pomlajujemo in razmnožujemo. Ker prerijska malva ne zavzema mnogo prostora, jo lahko prav potratno sadimo v vrtu.

Še nekoliko nižje, samo 60 centimetrov visoko, cveti nežno roza in belo »Alba« moškatni slezenovec, (Malva moschata), nadvse ljubka nezahtevna trajna cvetnica za nevtralna do lahko kisla tla. Ker se sama zaseje, ima bogat podmladek.

Trajnice - Malva moschata
Malva moschata

Trajnice Lavatera Trimestris, Malope Trifida in Malva Sylvestris ssp Mauritiana

In kje vzgajajo rastline, boste vprašali? Mnoge sorte imajo bolje založene vrtnarije. Poleg teh kratkoživih trajnic obstaja še vrsta eno ali eno in pol letnih malv, ki se lepo podajo na rastišču za neoplemenitene trajnice, npr. Lavatera trimestris, v roza in belem, Malope trifida v belem, roza in karminasto rdečem, s tankim cvetnim ožiljem, kot tudi Malva sylvestris ssp mauritiana v vinsko rdečem s temno purpurnimi žilnimi znamenji.

Trajnice - Lavatera trimestris
Lavatera trimestris
Trajnice - Malope trifida
Malope trifida
Malva sylvestris ssp mauritiana
Malva sylvestris ssp mauritiana

Navadni ajbiš Hibiscus trionum, je posebno očiten zaradi svojega temno vijoličastega žrela med cvetnimi listi v barvi slonove kosti.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<