Deli s prijatelji
Vanilija
Vanilija

Gospodinje rabijo v kuhinji dišeč, podolgovat, črnikast strok, da odišavijo domače slaščice. Strokom pravimo vanilija(Vanilla planifolia) in je sad orhideje. Ste vedeli to ?

Orhideja vanilla je plezalka, opremljena z zračnimi koreninami, ki služijo za za lažje spenjanje po oporah.  Steblo je mesnato, gibčno, zeleno. Listi so podolgovati z vzporednimi žilami. Cvetje je v storžih. Rastlino oprašuje žuželka kožokrilka, ki mora prebosti  cvetne dele, da prinese pelod do brazde. Orhideja vanila raste v Mehiki, kjer odišavljajo z njo priljubljeno domačo pijačo »flixochiti«, ki so ga že španski konkvistadorji visoko cenili in ga v 16. Stoletju prinesli v Evropo.

Dandanes dobivamo iz Mehike odlično vanilijo, kar devet desetin svetovnega pridelka pa izvozijo iz Madagaskarja. Zelo dolgo so imeli vanilijo za okrasno rastlino, ker posajena na tujem ni rodila sadov. Šele v drugi polovici 18. stoletja so ugotovili, da vanilija ne rodi na tujem, ker ji za zapleteno opraševanje manjka primerne žuželke.  Kjer so imeli nasade pod nadzorom, so pričeli vanilijo umetno opraševati. Najeli so delavke, ki so z bambusovimi paličkami ali z žilicami palmovih listov oprašile dnevno nad 500 cvetov. Oprašile so le krepke cvete vanilinega grma. Po 8 mesecih so viseli iz grmov dolgi stroki. Ob pazljivi oskrbi nasadov so pridelali od 80 do 200 kg na hektar. 150 gramov je dalo 7 kg vanilije. Posušena vanilija izgubi 75% teže. Z zorenjem in kvašenjem pridobiva vanilija prijetno aromo.

Sadeže pobirajo, preden se odprejo in ko še niso popolnoma zreli. V Mehiki jih izpostavijo soncu za ves dan. Proti večeru pa jih pokrijejo z volnenimi plahtami, da se počasi ohlajajo in da voda iz stroka počasi izhlapeva. To delo opravljajo nekaj tednov , dokler strok ne dobi opojnega vonja.

Na Madagaskarju pa stroke močijo z vodo, dokler se na sadežu ne pojavi »rosa« , vlaga, in končno se naredijo na stroku drobni kristali »vanilina« , kar pomeni da je vanilija zrela za trg.

Letno pridelajo do 1500 ton vanilije. Žal se pojavlja na svetovnem trgu že sintetična vanilija, ki pa nima tako blagega vonja kot naravna.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<