Deli s prijatelji
Vodomec
Vodomec

Naš ptičji svet premore malo ptic, ki bi po svoji lepoti prekašale vodomca Alcedo athis. Vodomec je čudovite zeleno-modre barve hrbta in peruti se prelivajo v sinje modro obarvano trtico. Spredaj je rdečkasto kostanjevo rjav z belkasto liso na licih. Po gornji strani so peresa okrašena še s svetlimi pikicami. Noge so koralno rdeče. Odrasli samci imajo kljun temnejše barve, medtem ko imajo samice izrazito rdečkast kljun.

Majhne nežne noge so pripravne za mirno sedenje na tanjši veji ali na vrhu obrežne skale. S takega vzvišenega mesta pazljivo motri vodo pod seboj. V trenutku, ko se ribica neprevidno približa gladini, bliskovito plane in jo pod vodo zgrabi s svojim dolgim kljunom. Navadno se vrne na prejšnje mesto, kjer ribico pogoltne z glavo naprej. Poleg majhnih rib, ki so vodomcu glavna hrana, se hrani tudi z manjšimi dvoživkami in žuželkami.

Vodomec in njegovo bivališče

Priljubljena bivališča vodomcev so stoječe in počasi tekoče vode, jezera, poplavljene gramoznice, tudi jarki in kanali. Pozimi se pred ledom umikajo v toplejše kraje, mnogo jih prezimi ob morski obali. Zanimivo je, da se vodomci začnejo seliti že avgusta; tako so pokazale najdbe obročkanih ptic, čeprav starejša literatura meni, da so vodomci v glavnem ptice stalnice.

Vodomci so nedružabne ptice, med posamezniki se včasih vnamejo srditi boji za boljši prostor ob reki. S tankim, piskajočim glasom preganjajo vrstnike iz bližine svojega lovišča.

Vodomci gnezdijo v približno meter dolgem rovu, ki ga skopljejo v rečno brežino. Na koncu rova je večja kamrica, postlana z ribjimi ostanki: koščicami in luskami.

Danes vodomci spadajo med ogrožene ptice. Zaradi preurejanja rečnih strug in potokov je čedalje manj primernih bregov za gnezdenje, v onesnaženih vodah ni več življenja in s tem tudi ne hrane zanje. Mnogo vodomcev se ponesreči ob nizkih žicah, ograjah in steklenih stenah ali pa postanejo žrtve prometa, ko v nizkem, hitrem letu hitijo k rečnim strugam. Mnogokrat smo priča nelepi navadi, da vodomec konča kot nagačena trofeja v lovski sobi, kjer je čez kratek čas le še bleda senca bleščečega dragulja, ki smo ga opazovali ob bližnjem ribniku.

Sorodna povezava:

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<