Deli s prijatelji
Vrtne Trajnice

Številni vrtičkarji pa tudi strokovnjaki v slovenskem priobalnem pasu zelo neradi uporabljajo vrtne trajnice, češ da v tako toplem in nemalokrat sušnem podnebju le slabo uspevajo. Seveda si vsakdo želi imeti lepo urejen in vedno cvetoč vrt z ne preveč zahtevnim vzdrževanjem. Res je tudi, da se počasi začenjamo vsi zavedati, tako strokovni delavci kot tudi »potrošniki vrtnarskih dobrin«, da je za malo denarja (beri malo denarja in malo truda!) le malo muzike. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da bi morali pri snovanju vrtov in javnih zelenih površin uporabljati le rastline, ki bodo kar »divje« same uspevale, ali pa takšne, ob katerih bi morali neprestano stati s škropilnico, zalivalnico, kosilnico in ne vem še s čim. Kot povsod je treba tudi tu najti za vsako priložnost pravo mero oziroma v vrtnarski jezik prevedeno, za vsak prostor pravo rastlino.

Vrtne Trajnice in Izkušnje

Izkušnje zadnjih let dokazujejo, da vrtne prekrovne trajnice lahko ob povsem normalni oskrbi zelo dobro uspevajo tudi na najbolj sončnih in sušnih rastiščih v našem Primorju. Seveda pa moramo izbrati prave! In ni jih malo, ki se v Primorju drugače izkažejo kot drugje po Sloveniji. Nekatere ostanejo zimzelene samo v Primorju, druge tu cvetijo precej dalj časa ali zacvetijo mnogo bolj zgodaj, nekatere pa s cvetjem potegnejo kar v »pravo zimo«. Še bo treba opazovati in primerjati, preskušati in nato izkušnje posredovati tudi širši javnosti! Za začetek lahko navedem le nekaj konkretnih izkušenj s prekrovnimi trajnicami, drugič bodo morda na vrsti tudi druge.

Slovensko Primorje ima podnebje, v katerem pravo »angleško trato«, torej vedno zeleno preprogo, po kateri lahko tudi hodimo, le z veliko težavo vzgojimo in še teže vzdržujemo. Če pa se že dovolj potrudimo zanjo, je zlasti v vrtovih na nagnjenih terenih tudi poleg trate še dovolj prostora, ki ga ne bi bilo z ničemer tako primerno obsaditi kot ravno s trajnicami. Izmed prekrovnih trajnic, ki so v Primorju že preskušene, naj opozorim samo na nekatere posebno značilne in privlačne:

Nizki sivi rman (Achillea tomentosa)

Je izredno trpežen v suhih in sončnih rastiščih. Cveti in pocvita rumeno večji del poletja.

Vrtne Trajnice - Nizki sivi rman
Vrtne Trajnice – Nizki sivi rman

Pečnik (Armería marítima)

Oblikuje ob primerno gosti saditvi prave trati podobne blazine, ker ima travi podobne liste. Kmalu se zgosti in ostane zelen tudi pozimi. Doseže višino do 20 cm. Maja in junija se dobesedno prekrije z rožnatim cvetjem. Po malem cveti že od aprila naprej vse poletje do jeseni.

Vrtne Trajnice - Pečnik
Vrtne Trajnice – Pečnik

Okrasni pelin (Artemfsia)

Je zlasti uporaben za sicer nehvaležna peščena tla. Odlično prenaša tudi sušo. Njegove skoraj čisto bele listne rozete z značilno oblikovanimi listi so nizke (10 – 15 cm) in dobro prekrivajo tla. V drugi polovici poletja cveti belo, vendar ostaja njegova poglavitna vrednost v lepo oblikovanem listju.

Vrtne Trajnice - Okrasni pelin
Vrtne Trajnice – Okrasni pelin

Grobeljnik (Alyssum saxatile)

Je s svojim puhastim listjem lep tudi pozimi. Zlasti pa je nenadomestljiv pomladi, ko razkošno rumeno zacveti. Cveti zelo dolgo, tako je ob ugodnem vremenu ves v cvetju tudi do dva meseca.

Vrtne Trajnice - Grobeljnik
Vrtne Trajnice – Grobeljnik

Zvončnice (Campanula portenschlagiana in carpatica)

So trpežne tudi na polnem soncu in so nenadomestljive zlasti zaradi bogatega in dolgo trajajočega poletnega cvetenja.

Zvončnice (Campanula portenschlagiana in carpatica)
Zvončnice (Campanula portenschlagiana in carpatica)

Smiljka (Cerastium biebersteinii)

Sodi zaradi svoje izredne trdoživosti in bohotne rasti že nekako med »vrtne plevele«. Razrašča se v sive blazine in je v nasadu občutljivejših trajnic lahko nadležna. Izredno hvaležna pa je kot prekrivalka tal na strmih brežinah, ob podpornih zidovih in stopniščih, kjer se zelo lepo preveša tudi do dva metra globoko.

Smiljka (Cerastium biebersteinii)
Smiljka (Cerastium biebersteinii)

Grenik (Iberis sempervirens)

Oblikuje pravi trati podobne blazine, ki ostanejo zelene vse leto, v zgodnji pomladi pa se prekrijejo s trpežnim belim cvetjem.

Grenik (Iberis sempervirens)
Grenik (Iberis sempervirens)

Nizke perunike (Iris germanica pumila)

Sicer niso blazinaste, vendar zemljo kmalu tako na gosto preprežejo s svojimi rizomi, da je ni več opaziti. Te trajnice vsekakor zaslužijo našo posebno pozornost. So izredno trpežne. Lepe tudi, kadar ne cvetijo. V cvetju pa so enkratne. Ne imenujejo jih brez vzroka »vrtne orhideje«.

Nizke Perunike (Iris germanica pumila)
Nizke Perunike (Iris germanica pumila)

Krečniki (Saxifraga)

Imajo zelo veliko različnih sort. Razraščajo se v mahu podobne blazine. Najnižje (kakih 5 cm) so primerne tudi za polnjenje fug med kamnitimi ploščami poti in obrobkov. Nekatere sorte so zlasti v Primorju hvaležne za polsenčen prostor, druge pa uspevajo dobro tudi na polnem soncu.

Krečniki (Saxifraga)
Krečniki (Saxifraga)

Homulic (Sedum)

Primernih za Primorje, je cela vrsta. Izredno so trpežne tudi na sušnih in sončnih rastiščih, v zidnih razpokah in fugah, ob robnikih in na podobnih mestih. Nekaj mesecev po sajenju že prekrijejo tla in potem tudi plevel teže prodira skozi gosto rastje. Največ sort je zelo nizkih, komaj 10 do 20 cm. Različne sorte cveto v različnih časih od junija do septembra, pocvitajo pa še dolgo potem, ko je glavnina cvetja že odcvetela. Cvetje je bele, rumene, rožnate ali rdeče barve. Listi so sivi, zeleni ali rdeči. Homulice pač ne bi smele manjkati v nobenem primorskem vrtu!

Homulic (Sedum)
Homulic (Sedum)

Netresk (Sempervivum)

Je ena najbolj trpežnih naskalnih rastlin. Raste tudi tam, kjer bi človek na prvi pogled dejal, da ne more uspevati nobena rastlina. Pravzaprav v vlažni in gnojni zemlji niti ne more prav zaživeti! Listne rozete ima sivo zelene ali bakreno rdeče. Poleg tega ima tudi zanimivo cvetje rumene, rožnate ali rdeče barve.

Netresk (Sempervivum)
Netresk (Sempervivum)

Materina dušica (Thymus serpyllum)

Z rdečimi ali belimi cvetiči je odlično nadomestilo za trato na majhnih površinah in v fugah tlakovanih površin, saj zraste komaj 3 cm visoko.

Materina dušica (Thymus serpyllum)
Materina dušica (Thymus serpyllum)

Še bi lahko našteval, pa saj je že pričujoči izbor kar obsežen in pester. Vam je članek všeč? Nikar ga ne pozabite »všečkati«.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<