Deli s prijatelji
Vrtnica Rosa spp. Rosaceae
Vrtnica Rosa spp. Rosaceae

Veliko barv in odtenkov in še več vonjev in oblik cvetov: vrtnica je ena najbolj razširjenih okrasnih rastlin, ki preseneča z izjemnim številom vzgojnih oblik. Gojiti so jo začeli v stari Perziji. Poleg okrasnega ima tudi velik kozmetični in kulinarični pomen. Ponekod na Kitajskem venčne liste jedo kot zelenjavo, vonj in okus cvetov najbolj dišečih vrst pa s pridom izkoriščajo predvsem slaščičarji vzhodnih balkanskih dežel, Bližnjega vzhoda in Azije. Na bazarjih v Iranu in tudi drugje prodajajo močno dišeče posušene cvetne liste.

Vrtnica ima tisoč zdravilnih odlik

Če hočemo uporabljati vrtnice za prehranske namene, moramo dobiti vrste z dišečimi cvetovi, npr. damaščansko vrtnico (Rosa damascena Miller), ki so jo menda v Evropo iz Damaska prinesli križarji. Seveda so uporabni tudi cvetovi manj dišečih vrst. Cvetove vrtnic so včasih veliko uporabljali v zdravilne namene. V antiki so jih priporočali kot krepčilo, v srednjem veku so z njimi zdravili veliko bolzeni. Danes je ponekod še vedno razširjena uporaba pri prehladih, vnetjih ustne votline in grla in pri pljučnih boleznih. Venčni listi pomagajo pri driski in vnetju prebavil. Vztrajno kopanje v kopeli, ki smo ji dodali cvetove, zmanjšuje revmatične težave.

Vrtnica je znana tudi v kozmetiki. Rožna voda čisti in neguje kožo ter preprečuje gube, pomaga pri odstranjevanju prhljaja in pri aknah.

Venčni listi med drugim vsebujejo antocianinska barvila, čreslovine, glikozide in majhne količine dišečega eteričnega olja. Za pripravo decilitra tega dragocenega olja je potrebno skoraj tristo kilogramov cvetov.

Vrtnica in njena uporaba

Dišeče venčne liste vrtnice uporabljamo za aromatiziranje sladic in solat, iz njih lahko pripravimo tudi sirup, žele, vino ali jih namočimo v kis. Na vsak način moramo preskusiti odličen okus, ki ga dajo vrtnični cvetovi zeliščnim čajem in pravemu čaju.

Uporabni so tudi za pripravo kuhanega vina ali punča. Nekatere vrste naredijo velike mesnate plodove, ki jih uporabimo na enak način kot šipek.

Vrtnično vino

Zeliščno vino iz vrtničnih cvetov so poznali že pred stoletji v Perziji. Na pet litrov vode potrebujemo 2,5 litra dišečih venčnih listov vrtnice, 20 dag rozin, 1,1 kg sladkorja, sok treh limon, 1 dag kvasa.

Rozine narežemo ter damo v primerno veliko posodo skupaj z venčnimi listi. Prelijemo z vrelo vodo ter med mešanjem dodamo sladkor. Ko je tekočina mlačna, prilijemo sok limon in aktiviran kvas. Posodo pokrijemo ter pustimo stati pet dni. Vsebino vsak dan premešamo. Potem tekočino precedimo v vrelno posodo, namestimo vrelno cev ter pustimo na toplem, dokler ni vrenje končano. Pretočimo v steklen balon, ki naj bo poln do vrha in dobro zamašen. Po dveh mesecih vino ustekleničimo.

Marmelada iz vrtničnih cvetov

Star angleški recept svetuje pripravo zelo posebne marmelade. Uporabimo le rdeče cvetove dišečih vrst.

Potrebujemo petdeset odprtih, vendar še mladih cvetov (samo venčne liste), liter vode, sok limone in dober kilogram sladkorja.

Vodo s sladkorjem kuhamo, da se malo zgosti.

Dodamo limonin sok, sladkor in venčne liste cvetov. Kuhamo eno uro in pogostokrat premešamo (približno na pet minut), sicer bo marmelada namesto rdeče postala rjave barve. Potem jo napolnimo v manjše kozarce. Zapremo jih, ko je marmelada hladna.

Marmelado lahko pripravimo tudi tako, da vzamemo enako količino cvetov in sladkorja in le malo vode ter maso kuhamo na nizkem ognju dobro uro.

Vrtnični liker

Na liter grozdnega žganja potrebujemo 3 dag posušenih venčnih listov vrtnice, 10 dag sladkorja in dva kozarca vode.

Venčne liste deset dni namakamo v žganju. Precedimo ter dodamo ohlajeno vodo, v kateri smo prevreli sladkor. Shranimo v majhnih steklenicah, ki jih imamo pri roki za prav posebne priložnosti.

Dišavni kis

Kozarec ali steklenico s širokim vratom napolnimo s cvetovi vrtnice (med polnjenjem jih ne stiskamo, steklenico le občasno potresemo) ter zalijemo z dobrim jabolčnim kisom. Pustimo stati dva tedna, potem precedimo. Kis uporabljamo za aromatizirale solat, ki jim dodamo tudi nekaj žlic svežih venčnih listov.

Sendvič z vrtnicami

Na dno posode, ki jo lahko dobro zapremo, damo plast suhih venčnih listov. Na njo položimo pol štručke surovega masla, ki smo jo dali med dva povoščena lista papirja. Maslo prekrijemo z debelo plastjo venčnih listov. Dobro zapremo in pustimo stati na hladnem čez noč. Naslednji dan si lahko privoščimo najbolj cvetni zajtrk: dišeče maslo namažemo na prerezano svežo žemljo, damo nanj še nekaj svežih venčnih listov vrtnice, ki jim lahko dodamo nekaj cvetov vijolic in črne detelje.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<