Deli s prijatelji
Vrtnice
Vrtnice

Nekaterim vrtičkarjem povzročajo divji izrastki oz. poganjki pri vrtnicah precejšnje težave. Večkrat pa krivda pade celo na vrtnarje oz. prodajalce teh lepih rož, češ da so jim prodali kar divjake namesto žlahtnih vrtnic. K takšnemu mišljenju privede ljudi njihovo slabo poznavanje zgradbe vrtnice. Le-ta je, če smemo tako reči, sestavljena iz delov, divjaka, korenine in koreninskega vratu ter žlahtnega dela oz. tega, kar vidimo nad zemljo.

Vrtnica se razvije v lep, košat grmiček, poln barvitega cvetja le, če jo cepimo na podlago divjega šipka (ali katerega od izboljšanih tipov). Tako poznavalci in vzrejci vrtnic običajno tudi delajo. Takšen divjak se necepljen razvije v mogočen grm. Le na taki podlagi so zmožne življenja šibke in bogato cvetoče sorte. Podlaga (divjak) daje poudarek svoji moči s tem, da požene od časa do časa kak divji izrastek, ki ga moramo čimprej odkopati, da vidimo, kje je začetek njegove rasti ter ga tam iztrgati. Ne smemo ga odrezati kar tik pri tleh, ker nam bo tako kmalu pognal nov ali pa celo več izrastkov hkrati. Če teh divjih izrastkov ne odstranimo takoj ko so še čisto mladi, bodo kmalu s svojo bujno rastjo ogrozili normalno rast, če že ne obstoj žlahtne vrtnice. Po daljšem času bi jo povsem izpodrinili in prerasli, v drugem letu pa bi pričeli že sami cveteti. No, in potem se lastniki teh rožnih grmov čudijo; kupil sem lepo žlahtno vrtnico, ki je leto ali dve lepo cvetela, sedaj pa je kar naenkrat postala divja. Ali pa krivda pade na prodajalce, da prodajajo divjake.

Seveda pa divji izrastek dostikrat ni tako enostavno prepoznati, posebno takrat, ko je še zelo mlad. Nekaj preprostejših razpoznavnih znakov:

1.  Divji izrastki odganjajo le pod cepljenim mestom ali iz zemlje — koreninski poganjki.

2.  Poganjki so svetlo zeleni, ravni, ne končujejo se s popkom oziroma cvetom in so na gosto porasli z bodicami.

3.  Listi so svetlo zeleni, brez leska (mat) in so sedem-pernati, medtem ko so pri vrtnici pet-pernati in imajo značilen lesk.

Kako pogosto divjaki odganjajo, je delno odvisno tudi od tega, če je vrtnica preplitvo posajena in tudi od vrste podlage, na katero je cepljena.

Kakorkoli, želim vam, da vaše vrtnice bujno in dišeče vabijo občudujoče poglede vaših prijateljev, sorodnikov in sosedov.

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<