Deli s prijatelji
Zamrzovanje jagodičja
Zamrzovanje jagodičja

V naših vrtovih uspeva mnogo dobrih sort raznega jagodičja in grozdičja, tudi gozdovi so jih polni. Tudi to sadje je, tako kot drugo, če ga pravilno zamrznemo in odtajamo, po kakovosti enako svežemu. Zato vse pogosteje zamrzujemo v vrtu ali v naravi nabrano jagodičje in grozdičje.

Moramo ga poznati

Za mnoge vrste jagodastega sadja, ki ga imamo v naših vrtovih, ne poznamo sort in natančnih oznak. Vemo le, da imamo lepe maline, robide in jagode. Na sadnih plantažah sicer dobro vedo za sorte in njihove značilnosti, največkrat pa ne poznajo lastnosti posameznih plodov glede zamrzovanja. Nekatere sorte jagod so npr. lepe barve, oblike in arome, vendar za zamrzovanje niso primerne, ker izgubijo plodovi po odtajanju obliko in puščajo sok ali pa potemnijo. Zato moramo poznati primernost sadja za zamrzovanje. Pomembne so oblika, barva, čvrstost in aroma plodov po odtajanju. Že ko sadje zamrzujemo, se odločimo, za kaj ga bomo kasneje porabili: za oblogo slaščic, tort, za kompote, marmelade, sadne jogurte, sadne solate, sladoled ali kaj drugega. Iz plodov, ki so po odtajanju izgubili obliko, lahko pripravimo sokove ali sadne jogurte, za oblogo tort pa moramo imeti lepo oblikovane sadeže.

Za zamrzovanje primerno jagodičje in grozdičje so: jagode, maline, borovnice, črni ribez, rdeči ribez, kosmulje, brusnice, murve, robide, maline, šipek, bezeg in grozdje temnih sort.

Odbira in priprava plodov

Jagode odpecljamo, operemo in odcedimo. Za zamrzovanje odberemo samo lepo razvite, pravilno zrele, čvrste in lepo obarvane plodove. Plodovi ne smejo biti prezreli ali natisnjeni. Zelo zrele, a zdrave plodove, ki so natisnjeni, uporabimo za pripravo mezge ali soka, ki ju tudi lahko zamrznemo. Razne sadne kaše in mezge lahko najraznovrstneje uporabimo.

Že pri zamrzovanju se odločimo, za kaj bomo zamrznjeno sadje porabili, odvisno od jedilnih navad, želja in okusa posameznika. Zamrznjeno sadje lahko odtajano jemo brez vseh dodatkov ali s stepeno smetano, z jogurtom, s konjakom, vinom in podobnim. Nekateri radi krasijo torte in drugo pecivo z lepimi plodovi zamrznjenega jagodičja, drugi ga uporabljajo za osvežilne pijače, bovle, slaščice, sladoled, sadne solate, kreme, obloge in podobno.

Če hočemo imeti lepo oblikovane plodove jagod za oblogo tort z želatino, odberemo enako velike lepe plodove in jih posamič zamrznemo na pladnju. Ko se po nekaj urah strdijo, jih zložimo v trdo posodo iz plastike ali aluminija. Podobno zamrzujemo tudi lepe plodove malin in robid.

Uporaba sladkorja

Prizadevajmo si, da bo sadje, ki ga ohranjamo, čimbolj naravno, zato omejimo porabo sladkorja. Prav zamrzovanje je način ohranjanja sadja, kjer se lahko porabi sladkorja najbolj izognemo. Jagodičje lahko zamrzujemo brez dodatkov, torej same jagode, s kristalnim sladkorjem, ki ga posujemo po jagodah, in v sladkorni raztopini.

Ker nekatere sorte jagodičja po odtajanju na zraku porjavijo ali zgubijo obliko in puščajo sok, dodamo sadju ali sladkorni raztopini sok limone oziroma citronsko kislino ali askorbinsko kislino (vitamin C). Zadošča 50 gramov citronske kisline in 20 gramov vitamina C.

Uporaba kristalnega sladkorja

Oprane in odcejene jagode polnimo v doze ali vrečke iz plastike. Po plasteh jih posujemo s kristalnim sladkorjem, da se le ta enakomerno porazdeli. Na kilogram jagod porabimo 100 gramov sladkorja.

Uporaba sladkorne raztopine

V sladkorni raztopini zamrzujemo predvsem občutljive sorte jagodičja, ki bi sicer porjavele in spremenile barvo. Sadje v plastični ali aluminijasti posodi prelijemo s sladkorno raztopino, da enakomerno obda vse plodove. Za sladke sadeže uporabljamo 30%, za kisle pa 40 % sladkorno raztopino ; (le to že prej pripravimo in ohladimo).

Priprava sladkorne raztopine

Za 30% raztopino skuhamo 430 gramov sladkorja v litru vode, za 40% raztopino pa 670 gramov sladkorja v litru vode. Na liter raztopine dodamo en gram vitamina C. V trgovini so naprodaj 10 gramski zavojčki vitamina C: ena kavna žlička drži približno 5 gramov. Po jagodah lahko nakapamo sok limone. Če uporabljamo citronsko kislino v kristalih, je damo na liter sladkorne raztopine eno kavno žličko.

Obstojnost zamrznjenega jagodičja

Zamrznjeno jagodičje je brez dodatkov obstojno osem mesecev, z dodatkom kristalnega sladkorja ali v sladkorni raztopini pa dvanajst mesecev. Za bovle, osvežilne pijače in podobno uporabljamo natajane plodove. Za sadne solate, kompote in podobno odtajamo zamrznjene plodove v pokriti porcelanasti ali stekleni posodi čez noč v hladilniku. Nekaj ur pred uporabo damo skledo na sobno temperaturo. Plodovi, ki se ponoči počasi odtajajo, v hladilniku obdržijo lepo obliko, barvo in aromo, izgubljajo tudi manj soka. Plodovi so najbolj prijetnega okusa, ko imajo temperaturo 10° do 15° celzija, mrzli in neodtajani plodovi pa so neokusni in škodljivi zdravju.

Sorodna iskanja:

  • Zamrzovanje sezonskega sadja
  • Zamrznjeno sadje
  • Shranjevanje sadja
  • Zamrzovanje jagodičevja

Zadnje vpisani mali oglasi

>> Objavi oglas <<

>> Prikaži več oglasov <<